Nipah
adalah sejenis tumbuhan palma yang tumbuh di kawasan pesisiran sungai yang
mudah dilimpahi air pasang yang sering bertemu dengan air tawar di mana keadaan
kemasinannya adalah rendah.
Pohon
nipah mempunyai batang berpelepah yang terdiri daripada helaian daun panjang
bebentuk rosette di hujung dahan. Nipah mengeluarkan sejenis mayang yang besar
berwarna kekuningan.
Buahnya
adalah keras bersegi, tersusun rapat membentuk satu cluster yang berbentuk
bulat.
Buah
nipah ada isi yang boleh dimakan. Rasanya sedap dan berkhasiat.
Tekstur
isi nipah seakan buah kabung dan buah kelapa laut. Untuk memproses buah nipah
perlu kemahiran bermula dari memilih buah sehinggalak kepada kerja mengopeknya.
Buah
nipah kaya kebaikan antioksidan. Jadi ia dapat dijadikan sebahagian menu untuk
membunuh sel kanser.
Khasiat
buah nipah sebagai sumber antioksidan dapat mencegah dan melambatkan sesuatu
gejala penyakit, termasuk kanser.
Antioksidan
berfungsi untuk melemahkan atau menghalang unsur radikal bebas daripada berkembang
di dalam tubuh kita.
No comments:
Post a Comment