Rakyat
Malaysia dicatatkan sebagai pengguna gula kadar tertinggi dunia. Boleh dikatakan
hampir semua jenis makanan dicampurkan dengan gula untuk menimbulkan rasa manis.
Setiap
orang perlu berhati-hati kerana pengambilan secara berlebihan bakal mengundang
pelbagai penyakit kronik.
Makanan yang manis memang sedap, tetapi ia adalah racun
kepada kesihatan.
Orang ramai perlu peka dengan nilai indeks jumlah gula dalam sesuatu produk makanan. Jika tinggi indeks itu, maka gula ringkas daripada makanan kita akan masuk cepat ke dalam darah.
Orang ramai perlu peka dengan nilai indeks jumlah gula dalam sesuatu produk makanan. Jika tinggi indeks itu, maka gula ringkas daripada makanan kita akan masuk cepat ke dalam darah.
Justeru, ia akan
meningkatkan gula dan insulin dalam darah sehingga memudaratkan kesihatan kita.
Gula ringkas tersebut terhasil
daripada dua sumber iaitu karbohidrat kompleks dan karbohidrat ringkas yang
akhirnya kedua-dua itu membentuk tenaga.
Karbohidrat kompleks terdiri daripada
sayur-sayuran, buah-buahan, bijian-bijian serta makanan yang tinggi serat.
Karbohidrat
kompleks mempunyai indeks jumlah gula yang sangat rendah dan mengambil masa
yang lama untuk masuk ke dalam darah.
Namun, jika mengambil perahan jus
sahaja, maka indeks jumlah gula akan
meningkat kerana tidak mempunyai serat bersamanya.
Berbanding karbohidrat ringkas yang
terdiri daripada makanan diproses seperti gula pasir, tepung, roti canai, beras
putih, biskut dan teh tarik, nilai indeks tersebut sangat tinggi dan tidak baik
untuk kesihatan.
Indeks kadar gula yang tinggi akan
menyebabkan obesiti dan sukar mengawal penyakit. Mereka mengalami obesiti mudah
terdedah kepada bahaya mengidap kencing manis.
Pengidap kencing manis terdedah kepada
pesakit buah pinggang pula dan seterusnya menyebabkan kerosakan organ yang lain.
Dengan kata lain, amalan mengambil gula secara berlebihan akan membawa kepada pelbagai
jenis penyakit bahaya.
Pengambilan gula bagi orang dewasa
ialah sembilan sudu teh manakala kanak-kanak adalah enam sudu teh sehari. Jumlah
itu termasuk yang berada di dalam makanan atau minuman.
Untuk menjaga kesihatan, kurangkan jumlah
pengambilan gula harian, terutama dalam minuman dan makanan.
No comments:
Post a Comment