Tangan
dan kuku mudah terdedah kepada pelbagai kuman dan kotoran. Kebanyakan aktiviti
harian memerlukan penggunaan anggota tubuh ini.
Pekerja
buruh atau yang melibatkan persekitaran kotor amat penting menjaga kebersihan kuku.
Langkah terbaik ialah potong kuku untuk mengelakkan kuman dan kotoran terlekat dicelah
kuku yang panjang.
Kotoran
yang melekat di celah kuku atau tahi kuku menyimpan banyak bakteria yang tersebar
ketika memegang bahan kotor. Bakteria itu akan terlekat di makanan dan seterusnya
masuk ke mulut semasa kita menyuap makanan.
Amalkan
membasuh tanggap sebelum makan, terutama selepas melakukan aktiviti yang terdedah
kepada kekotoran.
Amat
penting memotong kuku setiap minggu. Dalam ajaran Islam, disarankan atau disunatkan
memotong kuku pada setiap hari Jumaat.
Kuku
yang tidak dipotong bukan sahaja menyimpan kotoran dan kuman, tetapi juga menyukarkan
untuk melakukan kerja. Jadi, mengapa perlu menyimpan kuku panjang?
No comments:
Post a Comment