Suasana
di kampung sering dihiasi dengan pokok kelapa yang tegak berdiri menjadi
identiti kampung. Di mana-mana kawasan kampung, pokok kelapa tidak sukar untuk
ditemui. Bahkan di kawasan penempatan tepi pantai dan tanah beris, pokok utama
dapat dilihat ialah pokok kelapa.
Tegap
pokok kelapa seteguh hidup rukun dan saling membantu penduduk kampung. Lambaian
daun kelapa menggamit rasa rindu untuk perantau sentiasa mengingati kenangan di
kampung.
Kelapa
atau juga lebih dikenali sebagai nyiur adalah tumbuhan saka (jenis
tumbuh-tumbuhan yang masih terus hidup dan berbunga selepas dua tahun).
Tempoh
ekonomi adalah melebihi 25 tahun. Pokoknya boleh mencapai ketinggian 6 hingga
30 meter bergantung kepada variasi.
Oleh
kerana buah kelapa ringan dan timbul, pokok kelapa mudah tersebar oleh arus
laut yang mampu membawa buah kelapa pada jarak yang jauh.
Kesemua
bahagian pokok kelapa berguna. Pokok kelapa mampu menghasilkan sehingga 75 biji
kelapa setahun. Kelapa mempunyai nilai ekonomi yang tinggi terutama penduduk kampung
yang memanfaatkan seluruh bahagian pokok.
Sebab
itu, nama pokok kelapa dalam bahasa Sanskrit adalah kalpa vriksha,
yang diterjemahkan sebagai "pokok yang membekalkan semua keperluan
kehidupan".
Kegunaan
pelbagai bahagian kelapa termasuk:
-
Batang kelapa boleh dibuat titi
- Jika diproses, batang digunakan untuk rumah seperti
papan, dinding dan lantai
-
Daun kelapa boleh dibuat pembalut makanan
-
Lidi kelapa boleh dibuat penyapu
-
Sabut kelapa boleh dibuat tali
-
Tempurung menjadi bahan bakar dan barangan kraf tangan
-
Santan digunakan untuk memasak dan diproses menjadi minyak masak
-
Air kelapa menjadi minuman yang menyegarkan.
-
Akar digunakan ketika merebus jering.
-
Nira dijadikan minuman mahupun diproses menjadi manisan.
-
Isi kelapa muda dijadikan makanan dan diparut untuk dimakan bersama kuih
- Sabut kelapa digunakan untuk membakar.
No comments:
Post a Comment