Lembaga Kenaf dan Tembakau Negara (LKTN)
mensasarkan penanaman 10,000 hektar tanaman kenaf di seluruh negara dalam masa beberapa
tahun akan datang. Bagi mencapai sasaran itu, LKTN mengadakan Memorandum
Persefahaman (MoU) dengan beberapa syarikat swasta.
Perkembangan penanaman kenaf memang
menggalakkan. Bermula tahun 2004 dengan hanya berkeluasan 0.4 hektar dengan
seorang penanam, bertambah mendadak sehingga 778 hektar pada tahun 2010
melibatkan 409 penanam.
Pada tahun 2008, Kementerian Perusahan,
Perladangan dan Komoditi (KPPK) mengumumkan bahawa tanaman kenaf bakal menjadi
sumber tanaman baru kepada penduduk luar bandar, khususnya di kawasan tanah
yang sesuai dengan tanaman berkenaan.
Setakat ini, penanaman kenaf di negara ini
adalah sebanyak 2,000 hektar yang membabitkan tanaman secara kecil-kecilan oleh
petani termasuk di Kelantan, Perlis, Kedah dan Perak dengan pengeluaran hasil
kira-kira 10,000 tan setahun untuk diproses dan dijadikan pelbagai produk.
Kenaf mengambil tempoh kurang daripada enam
bulan untuk mencapai tahap matang. Selain daripada LKTN, pelbagai institusi dan
badan kerajaan seperti UPM, MARDI, dan FRIM yang telah berkerjasama dalam
membuat kajian dan mengawal selia penanaman tanaman perusahaan ini. Antara
contoh potensi kenaf adalah sebagai sumber makanan ternakan dan sebagai asas
serat.
Kandungan protein dalam kenaf menjadikannya
sesuai sebagai sumber makanan ternakan berprotein tinggi. Nisbah protein dalam
kenaf boleh diterjemahkan sebagai protein tambahan dalam pelbagai bentuk
makanan ternakan seperti pelet, silaj, kiub dan jerami yang sesuai untuk
dicampurkan dengan makanan asas untuk ternakan di Malaysia.
Pemprosesan kenaf sebagai sumber makanan
ternakan perlu mengambil kira umur tanaman, teknik potongan, campuran bahan,
serta pembungkusan dan penyimpanan. Makanan ternakan merupakan komponen penting
dalam memastikan rantaian bekalan makanan negara kekal stabil, sihat, dan
berterusan.
Kenaf mempunyai batang yang sesuai sebagai
sumber serat yang dituai melalui proses pengeretan. Secara amnya, pengeretan
melibatkan proses pengasingan dan pemecahan batang kenaf dengan menggunakan
mikroorganisma dan kelembapan yang akhirnya meninggalkan bahagian serat sahaja.
Serat yang dituai daripada kenaf mempunyai
kegunaan dalam penghasilan produk mesra alam seperti produk biokomposit dan
pelbagai perkakas rumah termasuk perabot dan bingkai gambar.
Selain daripada itu, batang kenaf sesuai
untuk dijadikan bahan asas penghasilan kertas berkualiti tinggi, di samping
mempunyai potensi dalam nilai bioperubatan yang wajar diterokai dengan lebih
lanjut.
Kini semakin banyak usahasama dijalankan
pelbagai sektor dalam menggiatkan lagi penanaman kenaf di Malaysia.
Di samping meluaskan lagi kawasan penanaman
dan pemprosesan kenaf, kita mampu memperkasakan lagi penghasilan produk hiliran
yang memberi nilai tambah yang berganda.
Sekiranya produk hiliran berasaskan kenaf
mampu mendapat tempat dalam pasaran, maka tanaman ini akan mengukuhkan
kedudukannya sebagai salah satu komoditi yang lumayan kepada negara.
No comments:
Post a Comment