Wednesday 24 January 2018

KUIH CEK MEK MOLEK

Kuih cek mek molek terkenal di Kelantan. Kuih cek mek molek, atau lebih dikenali sebagai cek mek sahaja, digelar sedemikian kerana bentuknya yang bujur dan permukaan yang licin, selaras dengan dialek Kelantan yang merujuk kepada sesuatu benda kecil yang comel, cantik, berbentuk bujur dan permukaan yang licin sebagai cek mek. 

Masa kecil dahulu, penulis kerap buat cek mek molek. Sebabnya, ada banyak ubi stelo (ubi keledek) yang ditanam sendiri oleh ayah.

Paling kerap buat cek mek molek ialah pada musim banjir. Kenapa? Sebabnya ketika itu keledek yang ditanam terpaksa digali untuk mendapat ubinya. Jika dibiarkan terus dalam tanah yang dipenuhi air, ubi keledek akan carak atau rosak.

Ubi keledek biasanya direbus untuk dimakan 'kosong'. Jika terlebih rebus atau memang dilebihkan, maka ubi itu akan digunakan untuk membuat cek mek molek.

Untuk membuat cek mek molek, ubi keledek (yang telah direbus empuk) dilenyek diuli dan digaul bersama tepung gandum.

Bentukkan adunan menjadi seperti perahu. Masukkan sesudu gula dan kemudian ditutup serta diratakan menjadi bentuk bujur.

Goreng dalam minyak panas yang banyak dengan api perlahan agar gula hancur menjadi air gula semasa digoreng.

Angkat bila kekuningan. Biar sejuk baharu dimakan. Kalau hendak dimakan ketika masih panas (lebih sedap dan lembut), berhati-hati agar air gula tidak menyakitkan lidah.

No comments:

Post a Comment