Tapai ubi kayu dibuat menggunakan ubi kayu melalui proses
penapaian. Ragi dibunakan untuk proses penapaian atau tindak balas kimia yang
melibatkan penguraian molekul organik oleh ragi terhadap ubi kayu.
tapai ubi kayu sedap dimakan terus atau ia juga boleh
dinikmati dengan pelbagai cara. Antaranya ialah dengan menikmati bersama cendol,
dijadikan kek, dibuat apam, digoreng bersama tepung seperti pisang goreng dan
macam-macam lagi.
Tapai ubi kayu merupakan sumber pribiotik semula jadi yang
baik untuk usus, Probiotik merupakan mikroorganisma hidup, biasanya
bakteria baik atau ragi, yang memberikan manfaat kesihatan apabila dimakan,
terutama dalam meningkatkan atau memulihkan mikrobiota usus.
Peibiotik memainkan peranan penting dalam kesihatan usus dan
pencernaan. Sebab itu amat baik mengamalkan makan tapai ubi kayu
Kebaikan khasiat ubi kayu juga baik untuk.
- Megelakkan peningkatan tekanan darah
- Membantu mencegah anemia
- Membantu melancarkan sistem percernaan
- Membantu dalam peningkatan berat badan secara sihat
- Mencegah kenaikan paras gula dalam darah
- Membantu dalam pembekuan darah
- Membantu dalam pembentukan tulang dan gigi
- Membekalkan tenaga dengan segera
- Baik untuk kesihatan jantung
Jom amal makan ubi kayu.
- Megelakkan peningkatan tekanan darah
- Membantu mencegah anemia
- Membantu melancarkan sistem percernaan
- Membantu dalam peningkatan berat badan secara sihat
- Mencegah kenaikan paras gula dalam darah
- Membantu dalam pembekuan darah
- Membantu dalam pembentukan tulang dan gigi
- Membekalkan tenaga dengan segera
- Baik untuk kesihatan jantung
No comments:
Post a Comment