Kunyit
boleh dikatakan satu keperluan wajib di dapur sebagai bahan perisa dalam
masakan, selain digunakan sebagai herba kesihatan dan kecantikan. Biarpun
terdapat serbuk kunyit di pasaran, banyak surirumah lebih selesa menggunakan
kunyit hidup untuk masakan.
Selain
dibeli, kunyit sebenarnya mudah ditanam untuk menyediakan bekalan berterusan di
rumah.
Kunyit
boleh ditanam atau dibiakkan menggunakan ibu kunyit iaitu bahagian tempat
keluar pelepah daun dan rizom. Ubi kunyit boleh dibelah menjadi dua atau lebih
kecil mengikut kesesuaian untuk ditanam. Penggunaan ubi kunyit lebih mudah
untuk tumbuh membiak.
Cara
lain lebih mudah untuk mendapatkan benih ialah menggunakan rizom atau kunyit yang
biasa digunakan. Maksudnya, tidak sukar untuk mencari benih kunyit. Panjang
kunyit yang digunakan untuk benih adalah 2cm hingga 5cm.
Untuk
memastikan kadar rizom bertunas dengan baik, elok ia ditanam atau disemai
dahulu dalam bag plastik atau bekas lain. Tanam rizom kira-kira 2cm dalam
tanah. Tanah yang dicampur dengan pasir
Medium
pasir ini memudahkan anak pokok bercambah dan supaya anak pokok tidak teremdam air
yang banyak hingga terencat tumbesarannya.
Biasanya
daun keluar dalam masa seminggu atau 2 minggu. Setelah sudah keluar daun dan
anak pokok dah setinggi sejengkal, alihkan anak pokok ke tanah biasa atau tanah
bercampur kompos. Ini untuk membantu pembesaran yang maksimum.
Kalau
ingin tanam dalam pasu, boleh terus semai rizom dalam pasu dan tidak perlu
dipindah lagi. Pokok kunyit jarang diserang perosak atau penyakit.
Penuaian
yang sesuai berdasarkan usia tanaman perlu dilakukan untuk mendapatkan
penghasilan yang tinggi, iaitu pada tanaman yang berumur 10-12 bulan selepas
penanaman, biasanya daunnya mula gugur atau kering.
Penuaian
dilakukan dengan menggali dan mengangkat seluruh rizom. Selepas
dituai, rizom kunyit dibasuh dan dibersihkan dari tanah lalu dikeringkan di
bawah terik matahari.
No comments:
Post a Comment