Wednesday 29 September 2021

KHASIAT BUAH NIPAH

 
Nipah adalah sejenis tumbuhan palma yang tumbuh di kawasan pesisiran sungai yang mudah dilimpahi air pasang yang sering bertemu dengan air tawar di mana keadaan kemasinannya adalah rendah.

Pohon nipah mempunyai batang berpelepah yang terdiri daripada helaian daun panjang bebentuk rosette di hujung dahan. Nipah mengeluarkan sejenis mayang yang besar berwarna kekuningan.

Buahnya adalah keras bersegi, tersusun rapat membentuk satu cluster yang berbentuk bulat.

Buah nipah ada isi yang boleh dimakan. Rasanya sedap dan berkhasiat.

Tekstur isi nipah seakan buah kabung dan buah kelapa laut. Untuk memproses buah nipah perlu kemahiran bermula dari memilih buah sehinggalak kepada kerja mengopeknya.

Buah nipah kaya kebaikan antioksidan. Jadi ia dapat dijadikan sebahagian menu untuk membunuh sel kanser.

Khasiat buah nipah sebagai sumber antioksidan dapat mencegah dan melambatkan sesuatu gejala penyakit, termasuk kanser.

Antioksidan berfungsi untuk melemahkan atau menghalang unsur radikal bebas daripada berkembang di dalam tubuh kita.


No comments:

Post a Comment