Wednesday 10 August 2022

COLEK PUTIK NANGKA RASA MASAM KELAT

 
Colek atau asam putik nangka. Tentu generasi sekarang tidak pernah merasainya. Bunyi nama colek putik nangka pun rasa pelik. Persoalan pertama ialah boleh makan ke? Tidak takut kena getah ke?

Kepada mereka yang pernah merasanya mengakui satu pengalaman pada masa dahulu. Masa kanak-kanak ketika tinggal di kampung.

Ketika itu bukan sahaja putik nangka yang dijadikan bahan makanan. Turut dijadikan campuran atau dimakan berasingan ialah buah jambu batu yang banyak biji, mempelam, belimbing, cermai, nanas dan buah-buahan lain yang masih muda digaul sebagai rojak yang rasa masam, manis, kelat, pedas semua ada apabila dicampur dengan gula, kicap, garam dan cuka dengan ditambah pula cili api dan belacan.

Makanan tersebut sebenarnya bukan sedap sangat pun, namun itulah makanan yang ada pada ketika itu. Buah putik atau masih muda memang rasa masam dan kelat, tetapi tidak sabar nak tunggu masak, maka ketika muda itulah terus dimakan. Lebih-lebih lagi apabila buah putik ada yang gugur, membazir jika tidak dimanfaatkan.

Putik nangka juga dikatakan mujarab digunakan bila cirit-birit. Ia juga digunakan untuk menghilangkan penyakit gatal dan kayap.

No comments:

Post a Comment